Store ekstraregninger på vej fra vandværker til flere af deres kunder

Beth Werner

Et nyudviklet læksikringssystem kan både stoppe vandspild og spare kunderne for mange tusinde kroner.

”Her i år drejer det sig om 700 husstande, hvor vandforbruget ligger langt fra det forventede…”

I løbet af første kvartal hvert år står mange af landets vandværker i den kedelige situation, at de må fortælle nogle af deres kunder, at der kommer en større eller mindre ekstraregning for vand.

– Det er aldrig sjovt som vandværk at skulle give vores kunder den slags beskeder, fortæller Brian Truegaard, teamleder hos VandCenter Syd, der leverer vand til 52.000 hustande i Odense. Han fortsætter:

– Her i år drejer det sig om 700 husstande, hvor vandforbruget ligger langt fra det forventede og dermed udløser en ekstraregning til nogle forbrugere. Ekstraregningerne varierer fra et par tusinde kroner og op til 30.000 kr.

Brian Truegaard i VandCenter Syds store brønd fra 1903, der i dag er indrettet som museum. VandCenter Syd er opført i 1853 som Danmarks første offentlige vandværk. Adressen hed dengang Vandværksvej og det gør den stadig.

Det er dog et fåtal af VandCenter Syds kunder, der bliver præsenteret for sådan en ekstraordinær stor regning. Ifølge Brian Truegaard drejer det sig om 20-25 hustande, hvor ekstraregningen løber op i 30.000 kr.

– Men det er også 20-25 eller rettere 700 tilfælde for mange hvert år. Udover den helt unødvendige økonomiske merudgift – der ikke blot skal dække selve vandforbruget, men også de skader vandet kan medføre i boligen – løber der tusindvis af kubikmeter vand lige ud i kloakken. Og det kunne sagtens undgås, mener teamlederen.

Brian Truegaard fremhæver det lidt paradoksale i, at vandværket lever af at sælge vand, men omvendt beder vi kunderne spare på det, selvfølgelig for ikke at misbruge grundvands- ressourcerne. Hertil er læksikringssystemet en god hjælp.

Vandspild er dyrt

Langt de fleste forbrugere har hverken tid eller overskud til at følge udviklingen i deres vandforbrug ved løbende at aflæse deres vandmåler og jævnligt selv teste deres vandinstallationer.

– Hvis alle gjorde det, ville utætte installationer, dryppende vandhaner og løbende wc-cisterner hurtigt opdages, og mange penge kunne spares, understreger Brian Truegaard og giver et par ”pris” eksempler:

  • Et løbende toilet lukker på et døgn 1.500 liter rent vand ud i kloakken. Det koster ca. 32.000 kr. om året.
  • En dryppende vandhane giver et vandspild på 96 liter i døgnet, det koster ca. 2000 kr. årligt.

 

Udviklingssamarbejde om læksikringssystem

En enkel og nem løsning for at undgå store ekstraregninger for vand og kostbare følgeskader er at installere et hustands læksikringssystem kombineret med en trådløs vandmåler. Denne løsning sikrer, at vandsivninger og lækager stoppes.

Læksikringssystemet er udviklet i et samarbejde mellem virksomhederne DanTaet, Kamstrup, Teknologisk Institut og VandCenter Syd.

Brian Truegaard vurderer, at et læksikringssystem vil kunne spare mange af ikke blot VandCenter Syds kunder, men vandværkskunder over hele landet for store ubehagelige ekstraregninger.

”Et løbende toilet lukker på et døgn mellem 1.500 og 13.200 liter rent vand ud i kloakken. Det koster mellem ca. 32.000 og ca. 281.600 kr. om året.”

Udover at være ansat i VandCenter Syd er teamlederen også privatkunde hos sin arbejdsplads.

– Jeg bor på tredje sal i en ejendom med fire lejligheder og har på nærmeste hold oplevet, hvad en vandskade kan medføre. Forrige sommer sprang en slange til håndvaskbatteriet i lejligheden på første sal pludselig af midt om natten. Heldigvis var alle beboere hjemme og kunne få lukket for vandet, men alligevel nåede der at fosse rigtig meget vand ud med efterfølgende store skader på lofter og gulve.

– I dag er der installeret et læksikringssystem i ejendommens kælder, for den slags oplevelser er der ingen af ejendommens beboere, der har lyst til at opleve en gang til, understreger Brian Truegaard.

Rabat på forsikringen

Sikrer man sit hus og/eller fritidshus med et læksikringssystem er der udover de allerede nævnte fordele yderligere én. En lang række forsikringsselskaber giver nemlig rabat på rørskadeforsikringen til de kunder, der har installeret en læksikring/vandskadealarm. Rabatten udgør mellem 25 og 40 procent, afhængigt af hvilket selskab, man er forsikret hos.