52 heste, 2 hunde og 2 mennesker er nu sikret mod vandskader
Beth Werner
– Læksikringsanlæg giver os ro og sikkerhed, siger ejerne af Thorup Sportsrideklub
En hest drikker alene mellem 40 og 50 liter om dagen.
Derudover bruger vi vand til at vaske dem og så skal ridehuset også vandes jævnligt
Mads Brix Andersen er i gang med aftenfodringen af de 52 heste på Thorup Sportsrideklub i det sydøstlige Odense, som han driver sammen med sin kone, berider Lotte Straarup, da han pludselig hører et højt knald. Han går efter lyden og finder hurtigt boksen, hvor lyden kom fra. I det ene hjørne står en hest og i det andet fosser vandet ud af et vandrør, hvor en vandkop et øjeblik tidligere havde siddet fast.
– Hesten har enten skubbet eller sparket vandkoppen løs, så resultatet nærmest blev en kraftigt løbende vandhane. Heldigvis var jeg i stalden, da uheldet skete, men jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor meget vand der ville være løbet ud, hvis lækagen først var blevet opdaget til morgenfodringen, siger Mads Brix Andersen og tilføjer:
– Vi har tidligere oplevet lækager. Det var ikke en vandkop, der blev revet løs, men en mindre utæthed i et vandrør. Der nåede alligevel at løbe rigtig meget vand ud, før vi opdagede det og fik lukket for vandet. Og kombinationen af bokse med dyb strøelse og større mængder vand er rigtig, rigtig dårlig. Men heldigvis led hestene ingen overlast.
Læksikring giver ro i sjælen
Bekymringer om omfattende skader som følge af lækager i vandsystemet er fortid.
Fornylig fik parret installeret et læksikringsanlæg, der sikrer både dyr og mennesker. Udover de tre staldbygninger er den private bolig også blevet sikret mod lækager.
– Faktisk har tanken om et sikringsanlæg ligget og rumlet i baghovedet på os begge lige siden vi købte gården for 12 år siden. Nu blev det så nu, og det giver virkelig ro i sjælen. DanTaet anlægget kostede godt nok knap 10.000 kroner, men jeg føler, de er godt givet ud. Jeg vil til enhver tid anbefale andre med dyrebesætninger at installere et DanTaet læksikringsanlæg. Og måske også før man når at opleve uheld, siger Mads Brix Andersen med et smil.
Lotte Straarup er uddannet berider og konkurrencerytter på højt plan ved både nationale og internationale stævner. 15 af hestene på gården er hendes og Mads Brix Andersens. De øvrige er opstaldet for almindelig uddannelse, tilridning og klargøring til diverse kåringer. Parret dyrker desuden lidt hesteopdræt.
– Anlægget lukker straks ved for stort forbrug
Læksikringssystemet består af tre dele, en styreboks, en vandmåler og en motorventil.
Systemet på gården er så nyligt opsat, at det stadig befinder sig i den automatiske indkøringsfase. Det tager omkring et par uger før anlægget er indstillet med de korrekte værdier og tolerancer.
Når indstillingerne først er på plads og alarmen en dag går, kan man være helt sikker på, at der er en lækage et eller andet sted i vandsystemet.
Udover at en lækage kan give alvorlige følgeskader både på dyr og materiel, er vand en kostbar ressource.
– Jeg kender ikke vores eksakte daglige kubikmeter-forbrug, men vi bruger meget vand.
En hest drikker alene mellem 40 og 50 liter om dagen. Derudover bruger vi vand til at vaske dem og så skal ridehuset også vandes jævnligt, forklarer Mads Brix Andersen og tilføjer:
– Udover læksikringsanlæggets mange andre fordele, er vi også sikret imod at skulle betale for unødvendigt vandspild.