Vi har ikke noget vand…

Beth Werner

– Glæder mig at høre, så ved jeg at læksikringen virker som den skal, siger teamkoordinator Hans Lang, Søndervangsskolen i Hammel

Der er ikke noget
vand i hanerne…

En bemærkning, der hvor underligt det end lyder, faktisk gør Hans Lang glad.

– Jeg ved godt, det lyder mærkeligt, men når ansatte her på Søndervangsskolen kommer løbende og gør mig opmærksom på det manglede vand i hanerne, så ved jeg, at vores DanTaet læksikringsanlæg virker. Og det kan jeg da kun glæde mig over, forklarer Hans Lang, som er teamkoordinator i Favrskov Kommunes Ejendomscenter
i SydVest, for ca. 30 af kommunens lokaliteter, heriblandt Søndervangs­skolen i Hammel.

Lækagen i kantinekøkkenet

En mandag morgen kl. ca. 06.30 for ikke så længe siden ringede SFO personalet til Hans Lang

“Der er ikke noget vand”. Hans Lang fik fat i en kollega, som var lige i nærheden og han skyndte sig over i teknikrummet, hvor han helt som ventet kan se, at alarmen er gået og læksikringsanlægget på brugsvandet har lukket for vandet.

– Jeg kan se, at alarmen er gået lørdag aften kl. 19.47 og der burde være sendt en SMS til den kollega, der havde vagten, men ved en netop udført vinduesudskiftning, er telefonledningen blevet klemt over og derfor er alarmen ikke blevet sendt til vagten som en SMS. Selv hvis det havde været tilfældet, ville den vagthavende ene mand formentlig ikke have fundet frem til lækagen, der udløste alarmen, fortæller Hans Lang og fortsætter:

– Mine medarbejdere og jeg starter nu den helt store eftersøgning, først på de oplagte steder, hvor der er toiletter, håndvaske og bruserum. Der var ingen lækager her, men kl. ca. 07.15 møder kantinebestyreren ind i kantinekøkkenet, hvor der viser sig at være et mindre brud på vandblødgøringsanlægget.

– Uden læksikringsanlægget havde vi været i en temmelig uheldig situation, forstået på den måde, at skaden skete en lørdag aften og først ville være blevet opdaget mandag morgen, når skolen blev befolket igen. I løbet af halvandet døgn kan der altså løbe rigtig mange liter vand ud. Uden at kunne sætte nøjagtigt tal på, vil jeg sige ad­skillige tusinde liter. Udover vand­spildet ville vi også have stået med vand­skadede vægge og gulve.

– Sådan gik det heldigvis ikke, takket være sikringsanlægget, understreger Hans Lang.

Opfordring fra Forsikringsafdelingen

Læksikringen af brugsvandssystemet på Søndervangsskolen blev installeret for halvandet år siden og i den periode har Hans Lang oplevet det i funktion en del gange.

Uden læksikrings­anlægget havde vi været i en temmelig uheldig situation

– Det har primært været vandhaner, som nogen har glemt at lukke samt løbende toiletter, sågar helt nye. Det er jo vandspild, der vil noget, hvis der ikke straks bliver lukket for hanerne, siger Hans Lang, der vurderer, at skolen ville have haft et noget større vandforbrug uden læksikringsanlægget.

Søndervangsskolen fik samtidig med læksikring af brugsvandssystemet læksikret fjernvarmesystemet.

– Det var kommunens forsikrings­afdeling ved Christina Ingerslev Stensgaard, der kraftigt opfordrede os til at få installeret læksikring.

40 år gammel skole

Søndervangsskolen er i år 40 år gammel og i 1979 startede Hans Lang som pedel, som det hed dengang.

I dag er han teamkoordinator i SydVest med vedligeholdelse og reparationer på ca. 30 af kommunens forskellige lokaliteter.

– Lokaliteterne dækker skoler, børnehaver, klubhuse, kulturhus og rådhus, så der er nok at se til for både mig og mine syv medarbejdere i teamet. Mange af bygningerne er som Søndervangsskolen adskillige årtier gamle og det inkluderer naturligvis også rør og installationer.

– Gamle vand- og fjernvarmeinstalla­tioner udgør en væsentlig større risiko for brud, også de større af slagsen. Det er en risiko, som er svær at sikre sig imod. Til gengæld kan vi sikre os imod følgeskader af brud og ikke mindst ressourcespild med enkle og brugervenlige læksikringsanlæg. Det gør vi på flere og flere af de kommunale bygninger, slutter Hans Lang.

Gummistøvler kan være nyttige i mange sammenhænge. Men der er ikke brug for dem ved lækager, det sørger læksikringsanlægget for. – Trygt, sikkert og ressourcebesparende, siger Hans Lang om de to læksingsanlæg, der blev installeret på Søndervangsskolen for halandet år siden. Her ses han ved anlægget til brugsvand.