Alarmer skal tages alvorligt

Beth Werner

Heldigvis var skaden begrænset, men jeg har lært et og andet om alarmer, siger biografdirektøren i Værløse Bio

dt-bullits@x2

Åh nej, ikke nu igen, tænker biografdirektør Tine Kirkeballe, da hun endnu en gang slukker for alarmen i det DanTaet læksikringsanlæg, der er koblet på Værløse Bios fjernvarmesystem.

Måske er det falsk alarm, for Tine Kirkeballe og hendes personale kan efter en grundig eftersøgning af vand omkring radiatorer og radiatorrør ikke se en eneste dråbe vand nogen steder.

Men alarmerne, der har lydt gennem en uges tid er ikke falske, og vand slipper ud – det er bare ikke synligt. Endelig tilkalder Tine Kirkeballe sin VVS-mand.

Værløse Bio og Cafe anvendes flittigt både som biograf og kulturhus.

28 liter vand er hver time forsvundet under gulvet

Tine Kirkeballe står i vindfanget til Glashuset, der huser biografens café og er umådeligt lettet over at det, som skulle vise sig at være et totalt gennemtæret fjernvarmerør heldigvis sad i gulvet meget tæt på radiatoren til højre for indgangsdøren.

-Havde der derimod været tale om det rør, der løber under gulvet på tværs af indgangen til Glashuset, havde reparationen været noget mere tidkrævende og til langt større gene for vores gæster, siger Tine Kirkeballe.

En gennemgang af læksikringssystemets log viste, at der hver time gennem en uge stille og roligt sivede 28 liter vand ud af systemet, i alt omkring 5.000 liter.
Dette svarer til en cisterne der løber, så man netop kan se uro på vandoverfladen.

God ide at læksikre varmesystemer

Morten Jensen, VVS og energispecialist hos BC Gas & Vand, der har foretaget udskiftningen af det gennemtærede fjernvarmerør, konstaterer, at 27 års drift ikke lader varmerørene upåvirket.
– Derfor er det en rigtig god ide at læksikre varmesystemer, understreger han.

Furesø Kommune, der siden 1982 har ejet Værløse Bio, fik i foråret 2011 installeret læksikring på biografens varmeanlæg. Et tiltag, som biografdirektøren er glad for.

– Det er godt nok første gang, jeg har oplevet et brud på et fjernvarmerør, men at følgeskaderne ikke blev større end de gjorde, kan jeg takke læksikringsanlægget for, siger Tine Kirkeballe.

Biografen drevet af samme familie i 30 år

Tine Kirkeballe har et specielt forhold til den 64 år gamle biograf, som er centralt placeret i Værløse bymidte.

Tine Kirkeballe fortæller:
-Det var et lokalt ægtepar, Hr. og Fru Jensen der byggede biografen i 1954. I begyndelsen af 1980-erne solgte Fru Jensen biografen til den daværende Værløse Kommune og i 1988 overtog mine forældre forpagtningen.

Tine Kirkeballe trådte i 2004 ind efter sin mor og drev biografen videre sammen med sin far frem til 2014, hvor hun overtog forpagtningen og blev eneansvarlig for biografdriften.

dt-bullits@x2

Kåret som årets biograf i Danmark

Værløse Bio har undergået store forandringer siden opførelsen i 1954. Den største i 1991, hvor Glashuset blev bygget og indrettet til en stor, flot og lys café. Den utroligt populære biograf blev i øvrigt samme år kåret som årets biograf i Danmark. Et par år senere, i 1994, blev biografen igen udvidet, denne gang med en ekstra biografsal med 82 pladser.

Værløse Bio er nok en biograf, men fungerer i lige så høj grad som kulturhus. Det er her byens foreninger og organisationer holder møder og arrangementer ledsaget af spisning og film.

Netop som Morten Jensen og hans murerkollega er færdige med rørudskiftningen og gulvfliserne er lagt og fuget, myldrer medlemmerne af den lokale Seniorforening ud fra biografsalen og klar til at indtage frokost i caféen.

Biografdirektør Tine Kirkeballe fremviser det udskiftede, gennemtærede fjernvarmerør.